Risk altındaki alanlar için düzenleme

Kategori: - - 09:49

201 bin liraya konut

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nın 8 maddesi, TBMM Bayındırlık  imar Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kabul edildiKomisyon, AK Parti İstanbul Milletvekili İdris Güllüce başkanlığında toplanarak tasarıyı ele aldı.

Milletvekilleri, tasarı üzerinde görüş ve önerilerini dile getirdi.

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, tasarının alelacele hazırlandığını ve ilgili kesimlerin görüşünün alınmadığını savundu. Serindağ, tali komisyon raporları gelmeden tasarının esas komisyonda görüşülemeyeceğini öne sürdü.

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, ”Kentsel dönüşüm yapmak istiyorsak yurttaşı dışlayan, yerel yönetimleri yok sayan buldozer anlayışıyla bunu hayata geçiremeyiz” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Alaaddin Yüksel, tasarıda mülkiyet hakkının yok sayıldığını, yurttaş haklarının da tasarının içinde olmadığını savundu. Yüksel, tasarının her türlü uygulamayı sonunda bakanlığın inisiyatifine bıraktığını söyledi.

AK Parti milletvekilleri, bu yasaya Türkiye‘nin acilen ihtiyacı olduğunu bir an önce yasalaşması gerektiğini kaydettiler.

CHP‘nin alt komisyon oluşturulmasına ilişik önergesi kabul edilmedi.

-Bütüncül yaklaştık-

Çevre ve Şehircilik Bakanı  Erdoğan Bayraktar, afet riski olan yerlerle ilgili yaptırım gücü olan daha basit daha pratik, Anayasaya bağlı, diğer yasalarla çelişmeyen bir kanun yapma gereğinin doğduğunu söyledi.

”Türkiye’nin coğrafyası, can emniyeti için artık bu yasa gerekliliktir” diyen Bayraktar, ”Diğer kanunlara benzer kanun yaptığımız zaman bunu yürütemeyiz. Bu kanuna özel kaynak bulmamız lazım” diye konuştu.

TOKİ’de vatan, millet eksenli çalıştıklarını, yanlışlarının da olabileceğini belirten Bayraktar, son 9 yılda 5 milyon konut üretildiğini, bu konutların bir nevi kentsel dönüşüm sağladığını ifade etti.

Bayraktar, ”Bu kanunun amacı sosyal dokuyu iyileştirmektir. Bu kanunla diğer kanunlara tecavüz etmiyoruz. Bir çatışma olursa bu kanun hükümleri geçerli olacak. Burada esas gayemiz; mal, can güvenliğinin sağlanması, ülkemizin ekonomik bakımdan çöküntüye uğramamasıdır. Bu bakımdan esas hedefimiz yıkılacak binadır. Afet eksenlik odaklı bir yasamız yoktu. Bu tasarıda bütüncül olarak olaya yaklaştık” dedi.

Tasarıyı hazırlarken ilgililerin görüşünü aldıklarını belirten Bayraktar, yıkılan riskli yapıların mülkiyetinin alınmayacağını, tasarının yeni bir kamulaştırma kanunu olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.

Bayraktar, Türkiye’de kişi başına gelirin 12 bin dolar olduğunu belirterek, ”Biz Güney Kore’nin, İspanya’nın yaptığının daha iyisini yapmak zorundayız” diye konuştu.

Komisyon Başkanı Güllüce, tasarının 8 maddesinin kabul edilmesinin ardından, yarın saat 11.00’de toplanmak üzere komisyon toplantısını sona erdirdi.

AA

Etiketler:, , , , , , , , ,

Bir yanıt yazın