Kentsel Dönüşümde, ‘Her Kente Özgün Proje’ Dönemi

Kategori: - - 09:27

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Ercan Tıraş, TOKİ tarafından yeni yapılacak Kentsel Dönüşüm Yasası’yla her kente özgün projeler uygulayacaklarını belirtti. Tıraş, “Bundan sonra bölgeye göre planlama ve yöreye uygun mimari yapacağız. Valiliğin, belediyenin, halkın ve paydaşların da konuyla ilgili toplantılarda verecekleri fikirlere göre hareket edeceğiz. Her kente aynı projeyi yapmayacağız”dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Ercan Tıraş, Bursa Valisi  Şahabettin Harput’u makamında ziyaret etti. Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tıraş, kaçak yapılaşmanın yüzde 70’leri bulduğu Bursa’da ve Türkiye’de yürütülecek kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgi verdi.

Yeni bir Kentsel Dönüşüm yasa tasarısı hazırladıklarını kaydeden Tıraş, yasa tasarısının bir aya kadar TBMM’den geçeceğini bildirdi.

Yasanın vatandaşları mağdur etmeyeceğini, işlemleri hızlandırarak bürokratik engelleri kaldıran bir kanun olacağını ifade eden Tıraş, “Vatandaşların rızası öncelikli. Vatandaşların rızasını alarak kenti bütüncül olarak planlayıp merkezden kenarlara doğru temizleyeceğiz. Öncelik merkezlerin. Bursa’da ulaşım büyük bir sorun. Özellikle kent merkezinde ulaşımı rahatlatmak için dönüşüme öncelik vermek lazım. Yasa çıktığında bu hızlanacak. Şu an TOKİ ve belediye vasıtasıyla Valiliğin desteği ile kentsel dönüşüm yapılıyor. Kanun bu işlemleri hızlandıracak” dedi.

“HER KENTE ÖZGÜN PROJELER”

Bir basın mensubunun TOKİ tarafından Bursa’da yapılan ve tartışmalara neden olan Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi’ni nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Tıraş konuyla ilgili bilgisi olmadığını söyledi.

Vali Şahabettin Harput, konuyla ilgili Tıraş’a bilgi vererek, “Doğanbey başta kentsel dönüşüm olarak, küçük kapasiteyle başlandı. Daha sonra yüksek bloklar halinde şehrin tamamının tepkisini çeken ve görüntüde de fonksiyonda da ciddi bir sorun haline gelmiş durumda” dedi.

Müsteşar Ercan Tıraş ise “Bundan sonra bölgeye göre planlama ve yöreye uygun mimari yapacağız. Kentin ileri gelenlerinin görüşleri bizim için önemli. Valiliğin, belediyenin, halkın ve paydaşların da konuyla ilgili toplantılarda verecekleri fikirler önemli. Yeni planlarda ona göre hareket edeceğiz. Her kente aynı projeyi yapmayacağız. Kentlere özgün projeler yapacağız. Doğanbey’de böyle bir hata yapılmış olabilir ama yeni projelerde böyle bir şey olmayacak” diye konuştu.

“ARADAKİ FARKI MÜLK SAHİBİ ÖDEYECEK”

Kaçak yapılaşmanın olduğu yerlerde mutlaka mülkiyet sahibi ile görüşeceklerini vurgulayan Tıraş, ikinci planda kalan kiracıları da mağdur etmeyerek gerekirse kira yardımı yapacaklarının altını çizdi.

Mülkiyet sahiplerinin ister mülküne biçilecek değeri alacağını isterse yeni binada hak sahibi olabileceğini dile getiren Tıraş, arada oluşan farkın mülkiyet sahibi tarafından ödeneceğine dikkat çekti.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI İL MÜDÜRLÜKLERİ GEREKİRSE YIKILACAK”

Bursa’da bulunan eski Bayındırlık İl Müdürlüğü binasının depreme dayanıklı olmadığı ve yangın önlemlerinin alınmadığı şeklindeki soruya ise Tıraş şöyle yanıt verdi:

“Tüm Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde binalarla ilgili envanter topluyorum. Bu binaların tamamını, ihtiyaç olan yerlerde yeniden yapmak ya da satın almak yoluyla Bakanlığımıza yakışır hale getireceğiz. Önce kendi il müdürlüklerimizi hizmete hazır hale getirip daha sonra diğer bakanlıklarla birlikte düzenlemeye gidebiliriz.”

DHA

Etiketler:, , , , , ,

Bir yanıt yazın