Belediyeler, keyfi olarak konut harcı alamayacak

Kategori: - - 08:40

Zaman Gazetesi’nin Sektör Buluşmaları’nda sıkıntılarını dile getiren inşaat şirketlerinin yetkilileri, bürokrasi ve belediyelerin tutumundan yakındı. “Bürokratik sürtünme katsayısını azaltacağız. Bürokratlar daha çok halkın hizmetinde olacak.” diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, belediyenin farklı miktarlarda harç almasının önüne geçeceklerini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yabancılara mülk satışını kolaylaştıran düzenlemenin hazır olduğunu, 2B arazileriyle ilgili yasa üzerinde çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Bakan Bayraktar’ın sektör temsilcilerinin problemlerine yönelik değerlendirmeleri şöyle:

ERDOĞAN BAYRAKTAR (Çevre ve Şehircilik Bakanı):

Şu anda Türkiye’de köy konutları dahil 19,5 milyon konut stoku var. Bunların yarıdan azı değişmeye, yenilenmeye muhtaç. Aile yapısı küçülüyor, köyden kente göç sürüyor, yeni evlere ihtiyaç var.

Kat irtifakı, kat mülkiyeti müstakil bir parsel değildir. Ortaklık oluşmasında bir hissedarlıktır. Bunun için belli şartlara, belli kıstaslara dayalı olarak ortaklığın giderilebilmesi konusuna gelebilmemiz lazım. Kentsel dönüşümde vatandaş olduğu yerden gitmek istemiyor. Vatandaşları ikna ederek başka noktalara taşınma noktasında biraz daha gayretli olmamız lazım.

Yabancılara mülk satışı konusunda belli bir noktaya gelindi, mütekabiliyet şartı aramaksızın gayrimenkul satışını belli standartlar çerçevesinde çok kısa sürede kararnameye (kanun hükmünde kararname) koyacaktık ama değişik bir kanun olduğu için olmadı. Hazırlığını bitirdik, 7 bakanlığı ilgilendiriyor, koordinatörlüğünü benim bakanlığım yapıyor. Şu anda 62 ülke mütekabiliyet şartı aramaksızın gayrimenkul satıyor. Bunlar ABD, Kanada, Almanya, Brezilya gibi özgüveni yüksek olan ülkeler. Yabancılara gayrimenkul için satış yasasını en kısa zamanda çıkaracağız. Yabancılara mülk satışı dört kez Anayasa Mahkemesi’ne gitti. Biz bu kez Yüksek Mahkeme’nin de kabul edeceği bir düzenleme yapacağız. Bir yabancı bu ülkeden toprak aldığı zaman götüremiyor. Buradan gayrimenkul aldığı zaman bağımlı oluyor bu ülkeye. Konu yabancıların bir ülkede koloni kurup gettolaşmasıysa biz onlara kıstaslar koyacağız. Diyeceğiz ki ilin veya ilçenin yüzölçümünü geçemez.

2B için çok ciddi gayretimiz var. 2-B, orman vasfını kaybetmiş arazilerdir. Bir de tapulu olup da orman vasfını kazanan araziler var, o da daha büyük bir problem. Her ikisi için de ciddi bir şekilde çalışıyoruz.

Belediyelerden imar alınırken karşılaşılan probleme gelince… Artık belediyeler 3 ay içerisinde imar planlarını yapmazlarsa, imar talebini yapan kişi valiliğin üzerinden bakanlığımıza müracaat edecek. Biz onun imarını yaparız. Ben onu şimdi 4 aya çıkaracağım, 3 ay çok kısa diye belediyelerden şikâyet var. Her türlü ruhsat, inşaat ruhsatı, temel ruhsatı, iskân ruhsatı, sanayi ruhsatı için vatandaş valilikten veya belediyeden 2 ay içerisinde alamıyorsa, bize müracaat edecek, haklı ise ruhsatını vereceğiz. Tapudaki harçlar şu anda pek yüksek değil. Zaten pek çok şirket hâlâ tapuda tam değerini göstermiyor.

Kaliteli eleman, Türkiye’nin en önemli meselesi. Mühendislerimiz bile kalem mühendisi olmayacak. Malzemeyi iyi tanıyan, yaptığı işi bilen kişiler olmalı. Ama ara teknik eleman sıkıntısı var. Bunları zamanla aşacağız. İnşaat malzemesi ihracında da yedinci sıraya yükseldik. Biz müşavirlik sistemini geliştirirsek ikinci, üçüncü sıraya çıkarız. Hakikaten teknik müşavirlik işi Türkiye’nin en önemli meselelerinden birisi. Çok çalışıyoruz ama onun verimini, katma değerini tam alamıyoruz. O bakımdan bu mühendis müşavirlik, teknik müşavirlikler ya da daha üst düzey oyun kurucu müşavirliklerin olması lazım. İşte burada yapı denetim firmalarını A, B, C diye kategorize edeceğiz. Teknik müşavirlik konumuna getireceğiz, müşavirler sadece müteahhitlik yapmayacak. Müteahhitliğin dışında proje de yapabilecek. Pratik, basit yapı denetimi kurduktan sonra belediyelerin beyana dayalı ruhsat vermesini de getireceğiz.

Farklı belediyelerin farklı uygulama yapmalarına düzenlemeler getireceğiz. Yani her belediye kendi başına yönetmelik yapamayacak. Kendi meclisinde karar alarak harç adı altında, katılım payı altında ya da gelir getirisi adı altında birtakım gelirler getirmesini kıstaslara bağlayacağız.

Daire metrekarelerindeki yanlış bildirim konusunun da mutlaka düzeltilmesi lazım. Aynı metrekare daireyi biri 100 metrekare, biri 80 metrekare olarak satıyor, bu çok büyük haksızlığa sebep oluyor. Yok sığınaktan kattım, yok otoparktan kattım diyerek 150 metrekare daireyi 300 metrekare satmak çok yanlış bir şey.

Bürokratik sürtünme katsayısını azaltacağız. Bürokratik oligarşi, bizim elimizin tersiyle ittiğimiz bir konu. Bürokratlar daha çok halkın hizmetinde olacak.

Teknik müşavirlik firması kurarken de teminat alacağız. Bu gayrimenkul teminatı olacak. Teminat mektubu olacak, nakit teminatı olacak. Bir teknik müşavir firma iş alırken mutlaka nakit veya tahvil veya banka teminatı almadan yapı denetim kurumlarına artık iş vermek yok. Yanlış yaptığı zaman, yapı denetim kurulunu hemen kapatmak yok. Para ceza verecek. Böyle bir sistem kurmaya çalışıyoruz.

Etiketler:,

Bir yanıt yazın