Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi hizmete açıldı

Kategori: - - 09:52

arıtma tesisi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü’nün inşa ettiği Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi hizmete açıldı.

Törende konuşan Başbakan Erdoğan, hemen her hafta sonunda İstanbul’da çok önemli projelerin, değerli hizmetlerin açılışını gerçekleştirdiklerini belirtti. “Ne dedik, ‘Durmak yok’. İşte durmuyoruz” diyen Erdoğan, dev ileri derecede biyolojik arıtma tesisisin açılışını yaptıklarını ifade ederek, şunları kaydetti: “Biz sandıklar kapandığı anda 5 yıllık rehavetin içine giren bir kadro değil, başladığı işleri devam ettiren, verdiği sözler için hemen kollarını sıvayan bir kadroyuz. Hiç ara vermeden, asla rehavete kapılmadan 30 Mart akşamından itibaren kaldığımız yerden işlerimize devam ediyoruz. Bugün de İstanbul için, İstanbul’un çevre temizliği, özellikle de Marmara Denizi’nin temizliği için son derece önemli bir yatırımı burada hizmete alıyoruz. Kim çevreci? İşte o kadar. Bu bir çevre yatırımıdır. Ah Geziciler ah. Sizin işiniz cam, çerçeve indirmek, molotoflarla yakıp yıkmak, bizim işimiz inşa etmek. İşte çevre bu. Açılışını yaptığımız bu tesisle pırıl pırıl, tertemiz bir Marmara Denizi’ne kavuşacağız. Bu arıtma tesisiyle birlikte yıllık 54 bin 750 ton çamurun, yıllık 146 milyon metreküp atık suyun Marmara Denizi’ne karışmasını engellemiş olacağız. Avcılar, Beylikdüzü, Başakşehir, Esenyurt ve Arnavutköy’de yaşayan 1 milyon 600 bin nüfusun atık suları, bu büyük eser sayesinde arıtılacak. Arıtılan suların bir kısmı çevre sulama ve sanayide kullanılabilir hale getirilecek.”

Bir sürahideki atık suyu göstererek, renginin bulanıklığına dikkati çeken Erdoğan, başka bir su göstererek “Ne hale geldiğini görüyorsunuz değil mi?” dedi. Erdoğan, sonra da başka bir sürahideki berrak suyu göstererek, bunun da ultra filtrasyon çıkış suyu olduğunu belirtti.

Başbakan Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: “İşte biz eserlerimizle inşallah geleceğe damgamızı vuruyoruz. 5 yıllık işletme bedeliyle beraber eserin yatırım bedeli 122 milyon 500 bin avroya mal olan bu tesis, aynı zamanda kendi enerjisini de üretecek. Tesisle birlikte 300 kilometre uzunluğunda atık su şebekesi, 13,5 kilometre atık su kolektörü, 23,5 kilometre uzunluğunda atık su tüneli inşa edildi. Biz 1994 yılından bu yana İstanbul için dağları deliyoruz, tüneller yapıyoruz. İstanbul’a geldiğimizde İstanbul’un suyu yoktu. Şöyle bir 20 yıl öncesine dönün. Sokaklarında çöp dağları oluşmuştu. Haliç’te kokudan geçilemiyordu. Haliç’in dibini çamurdan, çöpten göremiyordunuz. Bugün Haliç’te balık avlanıyor, yüzülüyor. Marmara Denizi’nde balık nesli tükenmeye başlamıştı, çeşitleri azalmıştı. Başkanlığa geldiğimizde sadece 2 adet atık su arıtma tesisi vardı. Bu tesisler şehrin atık suyunun sadece yüzde 9’unu arıtabiliyordu. Sadece biz 53 yeni arıtma tesisi yaptık. İstanbul’da bugün 55 adet atık su arıtma tesisi var. İstanbul’un atık sularının yüzde 97’sini arıtıyoruz. Marmara Denizi’nde ileri biyolojik arıtma alanı şu anda yüzde 74. Büyükçekmece, Silivri, Selimpaşa ve Çanta ileri biyolojik su arıtma tesisleri tamamlandığında bu rakam yüzde 85’e ulaşacak. İşte çevrecilik böyle olur. Sokakları işgal etmekle, dükkânları yakıp yıkmakla çevrecilik olmaz.”

“İstanbul’u, hatıralardaki, fotoğraflardaki İstanbul haline getirdik”

Başbakan Erdoğan, sadece atık suları arıtmak için İstanbul’da 20 yılda yaptıkları yatırımın 12 milyar lira yani 12 katrilyon olduğunu söyledi. İstanbul’un, yeşil alanlar, parklar ve ağaçlandırma noktasında zenginliğini kat kat artırdığını vurgulayan Erdoğan, hayata geçirilen çevre koruma projeleri sayesinde İstanbul’u, tablolardaki, hatıralardaki, fotoğraflardaki İstanbul haline getirdiklerini anlattı.

Erdoğan, İstanbul sahillerinin tamamında artık denize girilebildiğini, Caddebostan, Menekşe ve Florya plajlarının o tarihi kimliğine yeniden kavuşturulduğunu kaydetti. Eskiden Haliç’te canlı balık türlerinin ortadan kalktığını, balık tutmak bir yana mikrop kapmamak için yanına yaklaşılamadığını aktaran Erdoğan, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre bugün Haliç’te 47 balık türünün yaşadığını söyledi.

Erdoğan, İstanbulluların artık güvenle, hiç çekinmeden, endişe etmeden, musluktan akan suyu içebildiklerini belirterek, önceden atık suları ve sanayi atıklarının işgal ettiği Küçükçekme Gölü’ne bugün atık su girişinin mümkün olmadığını, Haliç ve Küçükçekmece Gölü’nün uluslararası spor müsabakalarının merkezi haline geldiğini vurguladı.

Topbaş: 400 bin metreküp atıksu arıtılacak

Açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, inşa edilen tesisle Marmara Denizi’nin yıllar sonra eski temiz günlerine yeniden kavuşacağını belirtti. 5 ilçede toplam 438 kilometrekarelik bir havzaya hizmet edecek olan Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin, günlük 400 bin metreküp atık suyu arıtarak sanayide ve bahçe kullanımında kullanılacak seviyeye getireceğini söyledi.

Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin İstanbul’un en büyük çevre tesislerinden biri olduğunun altını çizen Topbaş, “Bu havza Haliç’e benzer bir projedir. Sadece bir artıma tesisi değil yüzlerce kilometrelik atık su şebekeleri, kolektörler, dev tünellerle başarıldı. 30 kilometreden gelen atık sular burada arıtılmakta. Bu havzaya yaptığımız yatırım toplamda 1 milyar lira civarında” diye konuştu.

Modern tesis 4 milyon insana hizmet verecek

Günlük 400 bin metreküplük atık suyu arıtacak olan tesisin gelecekte bir milyon metreküpe kadar kapasitesini arttırabileceğini vurgulayan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yani 4 milyon yaşayan insanın atık suları burada çok kaliteli bahçe sulama seviyesine kadar getirilecek. ‘Artık Marmara denizine bir damla atık su gitmesin’ dedik. Siz gayet iyi biliyorsunuz ki 1994 yılı öncesi İstanbul’daki atık su miktarı 800 bin metreküp iken ancak yüzde 8’inre müdahale ediliyordu ve biyolojik arıtma yoktu. Şu anda 3 milyon 184 bin metreküp atık su karşılığında bunun yüzde 97’sini arıtmadan geçiriyoruz. Bunların yüzde 40’ı ileri biyolojik arıtma tesisi. Köylere varana kadar biyolojik arıtma tesisleri ile İstanbul’u buluşturduk. Yapımı devam eden ileri biyolojik arıtma tesisleri var. Daha birçok biten proje var bunların açılışını önümüzdeki günlerde yapacağız. Yaşanabilir bir çevre adına farklı bir İstanbul ve Türkiye dediniz. Biz de ekibimizle bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz.”

Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ile Avcılar, Beylikdüzü, Başakşehir, Esenyurt ve Arnavutköy ilçelerinde yaklaşık 1 milyon 600 bin nüfusun atıksuları arıtılacak. Tesiste arıtılan atıksuların bir kısmı, çevre sulama ve sanayide yeniden kullanılabilir hale getiriliyor. Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, kendi enerjisini üretebilen teknolojiye de sahip. Enerji üretilen Kojenerasyon Tesisi ile Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin enerji ihtiyacının bir kısmı karşılanacak.

Etiketler:, , ,

Bir yanıt yazın