Yeni Türkiye’nin Ekonomisi İnşaata Yöneldi

Kategori: - - 07:58

Yeni Türkiye'nin lokomotifi

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olan inşaat herşeye rağmen performans yönüyle 2014 yılında da altın dönemini yaşadı. Alınan inşaat ruhsatı sayısından tutun da, üretilen ve satılan konut sayısına kadar bu alanda açıklanan rakamlar tespitimizi teyit ediyor.
Gayrimenkul sektöründe yaşanan baş döndürücü gelişmeler artık bir şekilde sokaktaki vatandaşın bile gündemini meşgul ediyor. Bazısı merakından göz ucuyla olup bitene kulak kabartsa da; malvarlığından dolayı ya da kazanç kapısı olarak gördükleri için sektördeki gelişmeleri adım adım takip edenlerin sayısı az değil. Tabi ki kentsel dönüşüm seferberliğinin devam ettiği 50’ye yakın ilimizde kurulan kule vinçler sektörün canlılığının bir ispatı.

Ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan gelişmesine katkı sağlayan gayrimenkul yatırımlarının sadece inşa edilen konut projeleri ile sınırlı olmadığını vurgulamamız gerekiyor. 2023’ün Türkiye’sini fikri ve fiziki yönden inşa ederken, lokomotif sektörlerin dinamiklerini en iyi şekilde değerlendirerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hizmetine sunan siyasi iktidarın en fazla övünç duyacağı sektör şüphesiz inşaat olacaktır. Bugün dünya genelinde inşaatta üretim potansiyeli ile ilk üç sırada yer alan bir ülkede yaşıyoruz. Katedeceğimiz çok yol var. Ama son 10 yılda kattettiğimiz bu yolun aktörlerinin düşünce ve beklentilerine de kulak vermek gerekiyor. Bugün markalı proje olarak adlandırılan ve sayısı bini geçen şantiyelerden iki milyona yakın insan ekmeğini kazanırken, işveren olarak birçok zorluğa göğüs geren patronların 2015’i üretim ve olgunlaşma yılı olarak görmeleri en doğal hakları. GYODER yönetiminin vurguladığı gibi gelişen, büyüyen Türkiye ekonomisinde gayrimenkul sektörünün durağan ve rant kapısı bir sektör değil, üreten istihdam sağlayan, vergi veren, dinamik reel bir sektör olarak kabul edilmesi gerekiyor. Umarız, gayrimenkul kıymetlerinin dünyada yeni bir değer olduğu gerçeğinden hareketle ve global bakışla, 2015 yılında Gayrimenkul Borsası kurulmasının ilk adımları atılır. Halkımızın gayrimenkul sektörüne olan güven duygusunun yüzde 64 olduğu gerçeği de sektördeki dinamiklerin daha sağlıklı işlemesine vesile olmalıdır. Bu alanda 2015 yılında atılacak adımları Yeni Akit Emlak ekibi olarak takip edeceğiz.

GAYRİMENKULDE BÜYÜME FIRSATI

2014′ün son çeyreğinde ivme kazanan gayrimenkul sektörünün 2015 yılında bu ivmeyi sürdürmesi öngörülüyor. İnşaat sektörünün önde gelen üretici firmalarının patronlarına göre sektör bu yıl en az yüzde 4 büyüyecek.

İşte patronların büyüme konusundaki tahminleri:

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum:

“2015′te yüzde 4 civarında bir büyüme hızı bekliyoruz. Enflasyonun tek haneli rakamlarda kalacağını düşünüyoruz. Bunun da faiz oranlarındaki düşüşü destekleyeceğini öngörüyoruz. Çeşitli jeopolitik sorunların önemli bir kısmının 2015′te aşılacağını umuyoruz. Sonrasında konut sektöründe ciddi bir sıçramaya şahit olabiliriz” akit

Etiketler:, , ,

Bir yanıt yazın