Toki Başkanı: Göçü engelliyoruz

Kategori: - - 08:23

2023 hedefi 500 bin konut olan TOKİ, bunun 400-450 binini Anadolu şehirlerinde hayata geçirecek. TOKİ Başkanı Turan, “İnsanları şehirlerinde ev sahibi yaparak, göçü de doğal yolla engelliyoruz. İnsanın şehirle en önemli bağı, orada ev sahibi olmasıdır” dedi. Göçü engelliyoruz

Anadolu’da konut hamlesini ilk başlatan, kuşkusuz Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) oldu. Türkiye’nin 81 ilinde çalışmalarına devam eden TOKİ, Anadolu’da sosyal konut üretmeye ağırlık veriyor. 2023 yılına kadar 500 bin konut üretme hedefi olan TOKİ, bunun 400-450 binini Anadolu’da hayata geçirmeyi planlıyor.

Her gittikleri şehirde binlerce konut ürettiklerini ve yoğun taleple karşılaştıklarını geldiğini belirten TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, her kentin dokusuna göre hareket ettiklerinin altını çizdi. Ağırlıklı olarak İstanbul’a doğru yoğunlaşan göçü de engelleyici bir iş yaptıklarını anlatan Turan, “Toplu Konut İdaresi’nin amacı vatandaşı, özellikle alt gelir grubundaki vatandaşı ev sahibi yapmak. Bunu yaparken, insanları şehirlerinde ev sahibi yaparak göçü de doğal yolla engelliyoruz. İnsanın şehirle en önemli bağı, orada ev sahibi olmasıdır” ifadesini kullandı.

Maksimum 500 lira
Asıl ağırlıklı çalışmalarının da Anadolu kentlerinde olduğunu söyleyen Turan, “Anadolu’daki izimizi takip etseniz, işin büyüklüğü ve kalitesi göze çarpıyor” diye konuştu. Yıl içinde 15-20 şehirde yeni ve büyük ölçekli projelere de başladıklarını belirten Turan, “Şanlıurfa’da 3-4 bin konut var başladığımız. Diyarbakır’da ise neredeyse 3 bin yeni konut… Gaziantep’te 3 bin olan konut sayımız, yıl içinde 7 bine çıkacak. Manisa’da da 5 bin 500 konutluk projemiz var. Bunların hepsi sadece bir yılda başlanan, devasa projeler. Anadolu’nun birçok yerinde maksimum 500 lira taksitle, kira öder gibi ev sahibi yapıyoruz” dedi.

Başkan Turan, Anadolu’da en yeni şehrin 500 yıllık tarihi olduğuna da dikkati çekerek, bu nedenle tarihi ve mimari dokuları bulunduğunu hatırlattı. TOKİ’nin bu tarihi dokulara saygı göstererek hareket ettiğini ifade eden Turan, şöyle devam etti:
“Hiçbir şehirde ‘En yüksek bina TOKİ binası olmayacak’ diye bir sloganımız var ve iki yıldır bu prensiple hareket ediyoruz. Bunun yanı sıra yerel mimari ve kaliteye tüm dikkatimizi veriyoruz. Çankırı’da, İzmir’de ne yapıyorsak, yöresine güzel. Diyarbakır’a yaptığımız Diyarbakır’a güzel, Amasya’ya yapacağımız Amasya’ya güzel olacak.”

Rezerv konut…
Toplu Konut İdaresi’nin varlık sebebinin arazi geliştirilmesi olduğuna dikkat çeken Turan, İstanbul Avrupa yakasında Kayaşehir-Başakşehir havzasında arazi üretmeyi sürdürdüklerini söyledi. Anadolu yakasında ise Pendik-Tuzla arasında yoğun şekilde devam ettiklerini hatırlatan Turan, kamulaştırmalarla İstanbul’un batısına doğru hareket ettiklerini bildirdi. “İstanbul’un geleceği açısından kentin batısına yönelmeye çalışıyoruz. Asıl planladığımız ise rezerv konut alanları. Kentsel dönüşüm sürerken yoğunluklu alanlardaki insanların gidebileceği yerler oluşturulmalı” diye konuştu.
Turan, rezerv konut alanlarına yönelik yoğun çalışmalar yaptıklarını anlatarak “Riskli alanlardan kurtulurken yeni konutların dengeli yapılması lazım. Mesela esenler-Güngören hattı çok yoğun. Azaltmak için bir kısmının gönül rızasıyla rezerv alanlara gitmesi lazım” dedi.

Tüm gelir gruplarına ulaşacak

TOKİ’nin iştirak şirketlerinden emlak Konut GYO da Anadolu hamlesini başlatarak, Anadolu şehirlerindeki arazilerini ihaleye çıkarmaya başladı. Emlak Konut’un Anadolu açılımının, yeni dönemde aldıkları kararlar arasında olduğunu belirten Başkan Turan, “Emlak Konut, halka açık bir şirket. Kendi sorumluluğu var, ancak vizyonunun belirlenmesinde biz de varız. Toplu Konut olarak Anadolu’ya açılması istediğimiz bir şeydi. Emlak Konut’a araziler geliştirerek orta ve üstü gelir grubunun da bu bölgelerde olmasını sağlıyoruz” dedi.

Turan, Emlak Konut’un hamlelerinin devam edeceğini de vurgulayarak, “Hem alt gelir grubu hem orta ve üstünü buluşturuyoruz. Hem de İstanbul tecrübesi oraya taşınıyor. İştirak şirketlerimizle birlikte Anadolu şehirlerinde olmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Sermaye taşınıyor

İstanbul’da arazi üretiminin şu anda marka projeler açısından, geniş anlamda, biraz sıkıntılı olduğunu kaydeden Turan, Anadolu’daki büyüme trendine bakıldığında çok önemli potansiyel barındıran şehirler bulunduğunu dile getirdi. Turan, “Bütün bu şehirlerde çalışan, üreten insanlar var. İhtiyaçları var. Şu anda Türkiye’nin tek bir bölgesi kalkınmıyor. Eskiden sermaye sahibi, büyüdüğünde İstanbul’a geliyordu. Şimdi ilk defa buradaki sermayeyi oraya taşıyoruz. Bu, İstanbul açısından da, Türk ekonomisi açısından da oldukça umut veren bir şey. Türkiye tek taraflı değil. İstanbul, Ankara eksenli değil, tüm şehirleriyle büyüyor” diye konuştu.

‘Sektör çok güçlü’

Yıl içinde 60 bin konut üretme hedeflerini hatırlatan Mehmet Ergün Turan, dar ve orta gelir grubuna yönelik bu yıl içinde 35 bin konutluk ihale yaptıklarını açıkladı. Bunların tamamında taleple ilgili hiçbir sorunları olmadığını belirten Turan, “Türkiye’de dönemsel olarak bazı rakamlarda düşüşler var. Bazı segmentlerde yoğunluk olabilir. Ama sektör çok güçlü ve regüle edebiliyor. Başka bir üretim hamlesi yapıyor, kimi alanlarda kendini dönüştürüyor. Zaten İstanbul, Ankara ve İzmir’in tam potansiyeline ulaştığını da düşünmüyorum” diye konuştu. Milliyet Göçü engelliyoruz

Etiketler:, , , ,

Bir yanıt yazın