Maaşlarını alamayan TOKİ işçileri, çatıya çıktı

Kategori: - - 09:22

toki işçileri

Tokat’ ın Turhal ilçesinde TOKİ konutlarının inşasında çalışan işçiler son altı aydır maaşlarını alamıyorlar.İlk başlarda gecikmeler yaşanıyordu fakat bir şekilde alınıyordu. Kırk kanaat geçinen işçiler çatıya çıkarak tuğlaları yere fırlattı. Ve benzin döken işçiler inşaatı yakacaklarını söyledi. Olay yerine gelen Turhal İlçe Emniyet Müdürnün ikna çabaları sonuç verince çatıdan indiler. Kaymakama gidip görüşmeleri için 3 temsilci gönderdi. Şimdi Kaymakamdan gelecek cevabı bekliyorlar.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), konutlarla ilgili ihaleyi 2014’ün Şubat ayında yaptı. İhaleyi kazanan Karaahmetoğlu İnşaat, konut yapımına başladı. İlk başlarda dönem dönem gecikmeler olsa da bir şekilde ücretlerini aldıklarını ifade eden işçiler, son altı aydır maaş alamadıklarını söyledi. Firma sahibi ile görüşemediklerini ifade eden işçiler, artık dayanacak gücümüz kalmadı diyerek inşaatın çatısına çıktı.

Yaklaşık olarak 3 ay evvel ulusal basında konu yer aldığı halde ödemelerde gelişme olmadığını söyleyen çalışanlar, “Yaklaşık 400 kişinin 4.5 trilyon alacağı var. Buraya iş yapan herkes perişan durumda.” dedi. Seslerini duyurmak için inşaat önünde lastik yakıp yataklarını ateşe veren işçiler, ardından çatıya çıkarak tuğlaları yere fırlattı. Çatıya benzin döken işçiler, inşaatı yakacaklarını söyledi. Bir an önce alacaklarının ödenmesini talep eden çalışanlar, kendilerini muhatap alacak kimseyi bulamadıklarını dile getirdi.
Turhal’daki esnaf mağdur

İnşaatın mekanik grup işlerini yapan özel firma sahibi Yusuf Taşçıoğlu, yaklaşık 970 bin TL alacağı olduğunu ifade etti. Taşçıoğlu, “Bundan 6 ay önce firma herkes işi aldıktan sonra ortadan kayboldu. Sonra öğrendik ki iflas etme durumu olduğunu öğrendik. Ondan sonra bizim paraları ödemedi. Bize devlet büyüklerimizin sahip çıkmasını istiyoruz. Buradaki bütün arkadaşlar zor durumda. 4.5 milyon TL esnafa, işçilere bir borç var. İlçedeki esnafların neredeyse hepsiyle alışveriş yapılmış, doğudan gelen işçiler burada kalamadıkları için evlerine gittiler. 6 aydır çalışma yok şantiyede. Ayrıca şöyle bir durum yaşandı. İnsanları çağırdılar ‘ödeyeceğiz’ dediler ama gittiğimizde bizi polise şikayet ettiler. İş yapan firmalar hep icralık.” diye konuştu.

Firmanın yemek işlerini karşılayan esnaf Murat Kurtbay, şunları söyledi: “Çeklerin karşılığı çıkmadı. Şu anda zor durumdayız, icralık duruma düştük. 150 bin TL alacağımız var. Yedirdik, içirdik ama şimdi kendi işlerimizi bile yürütemiyoruz. Esnaftan malzeme dahi alamıyoruz.”
Hafriyat işleri ile uğraşan Turhal esnafından Oğuzhan Sel de mağdur olduklarını ifade etti.

Olay yerine zabıta ekipleri geldi

Yakılan lastiklerin dumanının ilçe merkezinden görülmesi üzerine olay yerine gelen zabıta, işçilere ‘çevre kirliliğine sebep oluyorsunuz’ uyarısı yaptı. İşçiler, ‘biz aç kalmışız siz çevre kirliliğinden bahsediyorsunuz’ diye zabıta ekibine tepki gösterdi. Daha sonra olay yerine gelen emniyet yetkilileri ise ‘çatıya çıkmak çözüm değil, aşağı inin’ diye konuştu.

Kaymakam ile görüşme sözü üzerine çatıdan indiler

Vukuu bulunan yere gelen Turhal İlçe Emniyet Müdürü Yüksel Yıldırım, “Sizi anlıyorum. Çatıya çıkarak bu olaylar çözülmez. Birinizin burnu kanasa bunun maddi bir bedeli olamaz. İçinizden seçtiğiniz temsilci üç kişi ile beraber kaymakama gidip görüşeceğiz. Kaymakam bizi bekliyor, yapılması gereken neyse yapılacak. Fakat öncesinde çatıdan inmeniz gerekiyor.” dedi.

Müdürün konuşmasının ardından çatıdan inen işçiler, kaymakam ile görüşmesi için üç temsilci gönderdi. Sorunları çözüme kavuşana kadar inşaattan ayrılmayacaklarını dile getiren işçiler, kaymakam ile yapılan görüşmenin sonucunu bekleye başladı.
Protestoların, Ankara TOKİ önünde ve İstanbul’da firma önünde’ de aynı anda yapıldığını dile getirildi.

Etiketler:, ,

Bir yanıt yazın