AVM’ler kenti bozuyor mu?

Kategori: - - 15:28

Mimar ve Mühendisler Grubu Başkanı Çebi: “İstanbul’un AVM’ye ihtiyacı yok, ucube binalar kentin siluetini bozuyor. TOKİ’nin evleri estetikten uzak. Kentin silüetini pazarlasak yeter”
Üsküdar’da düzenlenen “Şehirlerimizin Geleceği, Tehditler ve Fırsatlar” adlı sempozyumda, kentle ilgili önemli değerlendirmelerde bulunuldu. Sempozyumun açılışında konuşan Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Avni Çebi, son dönemde hızla çoğalan alışveriş merkezlerine dikkat çekerek “İstanbul’un marka olması için plazalara, alışveriş merkezlerine ihtiyacı yok” dedi. Çebi, şu konulara vurgu yaptı:

KAMU ALANLARI
İstanbul’da şehir merkezindeki kamuya ait sosyal donatı alanı olabilecek yerlerin, alışveriş merkezi, rezidans yapımı veya devlete, TOKİ’ye gelir artırıcı projeler mantığı içinde kullanılmaması lazım. Buraların elde tutulması lazım, buralar bizim için altın alanlar. Bu alanlar afetlerde insanlarımızın iskân edebileceği yerlerdir.

ADİL PAYLAŞIM
Kentsel dönüşümden veya imar planlarında yapılan değişikliklerden oluşan rantın, kesinlikle kamuya aktarılacağı adil bir paylaşım sisteminin geliştirilmesi lazım.

UCUBE BİNALAR
Şehirlerimiz yenilenirken siluetine çok değer vermeliyiz. İstanbul’un siluetini her geçen gün kaybetmekteyiz. İstanbul, kendi varlığıyla çok büyük bir değer. Marka olması için plazalara ve alışveriş merkezlerine ihtiyacı yok. İstanbul’un silueti gibi dünyada hiçbir siluet yok. Bunu koruyabilsek ve pazarlasak çok daha şey kazanırız. İstanbul’un siluetini bozan ucube binalar yıkılmalı veya görüntüyü bozmayacak seviyeye çekilmeli.

ESTETİK KAYGI
TOKİ estetikten yoksun, tek tip binalar yapıyor. Mimariyi geliştirecek, yerel dokuyu ve özgün yapıyı taşıyacak, modern malzeme ve algılamayı da birleştirecek yeni mimari yaklaşımların geliştirilmesinde kentsel dönüşümü bir fırsata çevirmemiz lazım.

TÜRKÇEMİZ
Son dönemde yapılan kentsel dönüşüm projelerinde veya sitelerde Türkçe ihmal ediliyor. Bu, Türkiye için önümüzde görülmeyen bir sıkıntıya neden olabilir. Türkçe isimlerin muhafaza edilmesini sağlamamız lazım.

KENTSEL DÖNÜŞÜM
Bölgesel anlamda kentsel dönüşüm yapılmazsa, insanlar bulundukları yerlerden çok uzak mekânlara taşınırsa, bu başarılı olamaz. Eğer biz kentsel dönüşüm yaparken insanları tutup Kayabaşı’na, Haramidere’ye taşırsak o insanlar bu değişimi yaşayamaz. Bunu yaparken sosyal dokuya çok ciddi zararlar verebiliriz.

Etiketler:,

Bir yanıt yazın