TOKİ’den konuta 57 milyar lira kaynak!

Kategori: - - 07:44

Dereiçi Köyü evleri

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, TOKİ’nin son 10 yıl içinde konut sektörüne yaklaşık 57 milyar lira kaynak aktardığını dile getirerek, “2023’e kadar hedefimiz 1 milyon konut üretmek” dedi.

Artan gecekondulaşma yığınlarının ıslahı, nüfus artışı, konut ve kira fiyatlarının yükselmesinin konut seferberliğinde etkin bir rol oynadığını vurgulayan Karabel, yaklaşık 15 milyon vatandaşın kiracı statüsünde bulunmasının konut seferberliğinin büyümesine, 81 il ve 900 ilçeden “çığ gibi” konut yapım taleplerinin gelmesine neden olduğunu ifade etti.

“BÜYÜKŞEHİRLERDEKİ KONUT STOKU ARTTI”
Karabel, TOKİ’nin son 10 yılda İstanbul’da 120 bin, Ankara’da 70 bin , Bursa’da 19 bin , Konya’da 15 bin, Van’da 24 bin 320, Adana, Kayseri ve İzmir’de 14 bin adet, Diyarbakır’da 10 bin 720 adet konut yapılmasının büyükşehirlerdeki konut stokunu artırdığını, gayrimenkul ve kira fiyatlarının belirli bir dengede tutulmasını sağladığını söyledi. Karabel:”Konutun yanı sıra 4 bin 882 adet sosyal donatı üretildi. Özellikle kamunun konut üretiminde gelir düzeyi orta ve düşük vatandaşlarımız için uzun vadeli, kira öder gibi konut sahibi olmalarını sağlayan konut politikası faydalı sonuçlar verdi. Son 10 yıl içinde TOKİ tarafından üretilen konutların yaklaşık 500 bini sosyal konut niteliğinde. Hatta bu konutların 43 bini de tamamen yoksul olarak nitelendirilebilecek vatandaşlarımız için üretilen ve uzun vadeli olarak verilen konutlardır.”

Karabel, kamunun konut üretimindeki bir başka rolünün de özel sektör konut üreticileri ile finans sektörü üzerindeki gelişmelerde görmenin mümkün olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“TOKİ’nin uzun vadeli konut satış politikasını geliştirmesinden sonra özellikle büyük şehirlerde aynı usulle konut yapımcılarının ortaya çıkması ve uzun vadeli konut satmaları olumlu bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Bilindiği gibi Türkiye’de konut üretiminin yaklaşık yüzde 90’ı özel sektör eliyle gerçekleştiriliyor. Yani son 9 yılda alınan yapı ruhsatı sayısı 596 bin. Kamu bu rakamın ancak yüzde 10’unu üretebiliyor. Türkiye’de inşaat sektörünün 2012 büyüklüğü ise 70,6 milyar dolar. Bu rakamın yüzde 65’i de yine özel sektör tarafından gerçekleştiriliyor.”

Karabel, en güvenilir yatırım aracının, gayrimenkul ve altın olduğuna vurgu yaparak, bunun da konut sektörüne aktarılacak kaynağın devam etmesi anlamına geldiğini belirterek, “Türkiye’de konut ihtiyacı her geçen gün artıyor. Türkiye’de 2012-2023 yılları arasında12 yıllık dönem için 7,56 milyon konut üretileceği öngörülüyor” dedi.Bu ihtiyacın yaklaşık 4,84 milyonunun nüfus artışı ve kentleşmeden kaynaklanacağına dikkati çeken Karabel, “Ayrıca kullanımdan çıkan konut sayısının 2000-2011 yılları arasında yaklaşık 215 bin daire olduğunu, her yıl 90 bin konutun da yenileme ihtiyacı olacağını ve 2023’e kadar 50 yaş ve üzerindeki bina sayısının 3,1 milyonu bulacağı düşünüldüğünde Türkiye’nin konut üretimini her yıl artırarak devam ettirmesi gerekiyor. Bu çerçevede ihtiyaç görülen konut miktarı yaklaşık 7,56 milyon civarında” diye konuştu.

AA

Etiketler:, ,

Bir yanıt yazın