Toki Kayaşehir, Başakşehir’e Ne Kattı?

Kategori: - - 22:19

toki kayaşehir

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin şirketlerinden biri olan Kiptaş, 1995 yılında şu anki Kiptaş Başakşehir Konutlarının bulunduğu yerde, başlamış olduğu konut inşaatları ile bölgede şehirleşmeye başlamıştır. Kiptaş Başakşehir 1.etap, 2.etap, 3.etap, 4 etap ve 5. etap derken diğer konutlarda bunları takip etmiştir.

Başakşehir ilçesi; 2008 yılında Küçükçekmece ve Esenler’den ayrılan mahalleler ile Bahçeşehir Belde Belediyesi’nin birleştirilmesiyle oluşmuştur.

İlçe kurulmadan önce Başakşehir 1. ve 2. etapları, Güvercintepe, Şahintepe, Altınşehir, Ziya Gökalp mahalleleri ile Şamlar Köyü Küçükçekmece Belediyesi’ne; Başak mahallesi, Başakşehir 4. ve 5. Etaplar Esenler Belediyesi’ne; Bahçeşehir ise Büyükçekmece İlçesi’ne bağlı bir belde belediyesi durumundaydı. Daha sonra bu semtler birleştirilerek Başakşehir İlçesi kurulmuş oldu.

2010 yılında Toki Kayaşehir projesinin Kayabaşı mahallesinin bulunduğu yere başlaması ile Başakşehir’de çok şeyler değişmeye başladı. Başakşehir, birkaç Kiptaş konutu ve gecekondulardan ibaret olan bir yerleşim yeri iken Toki’nin girmesi ile birlikte nasıl bir değişim gerçekleştiğine bir bakalım. kayasehiristanbul.net olarak konuyu bir kaç madde de özetlemek istedik.

Site Kültürümüz Gelişti

Kiptaş Başakşehir konutları,  içerisindeki küçük bir oyun parkının olduğu ve çevresinin teller ile örülmüş, 10-15 katlı binalardan oluşmuş bir yapıya sahipti. Küçük otopark alanları ile konutların yakın bir yerine kurulmuş birkaç dükkandan ile alışveriş merkezi oluşturulmuştu.

Toki Kayaşehir ile başlayan yeni şehircilik anlayışı, site kültürümüzü geliştirdi. Artık site deyince toplu konutlardan oluşmuş içerisinde çocuk parklarının bulunduğu, oyun alanlarının yer aldığı, çevresinin duvar veya teller ile örülmüş, güvenlik ve kamera sistemlerinin yer aldığı bir konseptten bahseder olduk. Bununla da kalmayıp yer altı ve yer üstü otoparkların olduğu, alışveriş yerlerinin sitenin içerisinde bulunduğu, cami, spor ve sosyal tesislerini de bünyesinde barındıran bir konseptte geçmiş olduk.

Böylece site kültürümüzü geliştirir iken bu sistemin nasıl olması gerektiğini de öğrenmiş olduk. Tüm bunlar Kayaşehir’in Başakşehir şehircilik anlayışına katma değerleri olmuştur.

Ulaşım

Başakşehir dün İstanbul’un batısındaki çıkış bölgesi olarak kabul edilirken sadece İett ve bir kaç minibüs seferi ile bölgeye ulaşım sağlanıyordu. Bugün Toki’nin devlet projesi olarak Kayaşehir ile bölgeye girmesi sonucunda İett seferleri her noktaya ulaşmış durumdadır. Ayrıca minibüs hatları ve sefer sayıları arttırılmıştır. Başakşehir’e Metro, Tramvay projeleri yapılırken hızlı tren, havaray, gibi dev ulaşım projeleri de bölgeye kazandırılacaktır. Üç beş İett seferinden dev ulaşım imkanlarına Başakşehir Toki Kayaşehir projesi sonrası sahip olmuştur.

Sosyal Donatılar

Başakşehir, gecekondu ve Kiptaş Konutları ile sosyal tesis ve alışveriş imkanları olarak cılız bir bölge durumunda iken Kayaşehir projesi ile bölge Şehir parkına, Kayapark projesine, eğlence merkezlerine, dev alışveriş merkezlerine, sosyal, kültürel ve dini tesislere sahip olmuştur.

Devlet Kurumları ve Sağlık Hizmetleri

Başakşehir ilçesinde belediye ve bir kaç küçük kamu binası mevcut iken şimdiler de Toki Kayaşehir projesinin gelmesi ile birlikte kamu binalarının yeni yerleri Kayaşehir projesinin merkezinde inşa edilecek. Türkiye’nin en büyük şehir hastanesi ile birlikte dev sağlık kompleksine kavuşmuş olacak.

Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşüm ile bölgedeki gece kondu yapılanmalarını ortadan kaldırıp yeni şehircilik anlayışı ile oluşturulan modern siteler inşa edilmektedir.

Dün küçük bir kasaba gibi yerleşim yeri olan Başakşehir, Toki Kayaşehir projesi ile Türkiye’nin sayılı projelerini içerisinde barındıran İstanbul’un en modern şehri olmaya doğru ilerliyor.

Kaynak: http://kayasehiristanbul.net/kayasehir-basaksehir-e-ne-katti/

Etiketler:, , , , ,

Bir yanıt yazın