İstanbul teşvikle Dubai’yi geçer

Kategori: - - 08:45

Turgay Tanes

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin başarıya ulaşması için teşvike ihtiyaç olduğunu belirten İş GYO Genel Müdürü Tanes, “İstanbul teşvikle Dubai’yi daha ilk aşamada geçer'”dedi.

“Bu teşviklerin sağlanması ve buraya özgü mevzuatların yapılmasıyla İFM 2023’te tam manasıyla işlev görmeye başlar ve daha ilk aşamada Dubai’nin falan çok üzerinde bir bölgesel merkez haline gelir” dedi.

Tanes, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin tam ortasında ofis bloku inşa ettiklerini, gerekli inşaat izinlerinin alınması ve projenin yapılmasının bir süreç halinde ilerlediğini söyledi.

Kendileriyle birlikte orada bazı kamu kurum ve bankaların olacağını dile getiren Tanes, Ziraat Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Halk Bankası, Merkez Bankası gibi kurumları örnek gösterdi.

Tanes, kendilerinin de diğer özel sektör oyuncuları gibi projelerini hazırladıklarını, hazırlıklarını yaptıklarını ve ruhsatı aldıklarını kaydetti.

Yaklaşık 32 bin metrekare satılabilir ve kullanılabilir alanı olan, ağırlıklı ofislerin bulunduğu bir yapı inşa ettiklerini anlatan Tanes, toplam inşaat alanının 65 bin metrekare civarında olduğu bilgisini verdi.

Tanes, “Bu yılın son çeyreğine doğru kaba inşaatın bitmesini bekliyoruz. Burada önemli olan bütün yatırımcıların koordineli ve eş zamanlı bitirmesi. Dolayısıyla biz kaba inşaatımızı yaparken diğer yatırımcıların özellikle kamu yatırımcılarının projelerini başlatmasını göz önüne alarak devam ediyoruz.

Daha sonra diğer iç ve dış cepheyle ilgili ihalelerimizi yapıp inşaata devam edeceğiz. Hedeflenen tarihlerde tümünün bitmesini öngörüyoruz” diye konuştu.

Önce bölgesel sonra küresel merkez olma hedefi

İFM’ye ve buradaki binalarına çok önem verdiklerini vurgulayan Tanes, “Ancak burada yapılması gereken sadece altyapı veya çevresi değil. Fiziki olmayan birtakım teşviklere de ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Tanes, kamunun, merkezin önce bölgesel sonra küresel ölçekte kabul edilen bir finans merkezi olması hedefini taşıdığını, bunun yapılabilmesi için gerekli hazırlıkların yapıldığını ve inşaatların başladığını dile getirdi.

Özel sektördeki diğer oyuncuların da inşaatlarının kendileriyle birlikte başladığını belirten Tanes, “Kamu sektöründeki oyuncuların da inşaatlarının başlamasıyla ikinci bölüm bitecek.

2-3 yıl içerisinde inşaatlar tamamlandığında ve çevre yollar da yapıldığında 3 ve 4’üncü aşamalar bitecek. Bu arada Finans Merkezi’nin hedeflenene ulaşması, bölgesel bir merkez olması için birtakım teşviklere ihtiyaç var” görüşünü paylaştı.

“İstanbul, Londra, Hong Kong ve Londra’dan avantajlı”

Hong Kong’u önemli bir finans merkezi haline getirmek için de önemli teşvikler sağlandığını anımsatan Tanes, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin başarıya ulaşması için Hong Kong ve Dubai’deki gibi birtakım teşviklere ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Tanes, “Buralarda daha finans merkezi oluşturulurken çok ciddi teşviklerle hem iş gücü hem şirketler hem çalışanlar hem yatırımcılar hem de sermaye transferleri açısından yaratılan bu teşvikler, birisi Uzak Doğu, birisi Orta Doğu olmak üzere bu iki finans merkezinin ciddi şekilde benimsenmesini ve ilgi görmesini sağladı” dedi.

Uzak Doğu’da Hong Kong, Avrupa’da Londra, Orta Doğu’daDubai’nin ciddi bir finans merkezi haline geldiğini anlatan Tanes, İstanbul’un konum açısından bu 3 merkezden de daha avantajlı olduğunun altını çizdi.

Sağlanması gereken teşvikler

Bütün bu yatırımların başarıya ulaşması için yapılması gerekenlere değinen Tanes, şunları kaydetti:

“Öncelikli olarak yabancı şirketlerin burada temsilcilik ve ofis açabilmeleri açısından gerek vergilerde gerek stopajlarda gerek çalışanlara sağlanacak vergi ve sigorta alanında önemli teşviklerin, kesin ve kararlı tedbirlerin alınması lazım.

Vergi muafiyetleri, sosyal sigorta primlerinde muafiyetler, yüzde 100 yabancı firmaların gelmesinde kira stopajlarında avantajlar, bunlardan önemli her türlü sermaye akımının İFM üzerinden geçmesi konusunda ciddi, kolaylaştırıcı, hem vergisel anlamda teşvik edici hem de sermaye akımlarının hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayıcı özel bir mevzuatın yapılması gerekiyor.

Sadece İFM’ye özgü hukuki, finansal bir mevzuat düzenlemesi lazım. Nitelikli yabancı finans aktörlerinin burayı tercih etmesi için oturum izinlerinde, vatandaşlık haklarında, ücretlerindeki vergi ve sigorta konularında çok ciddi, net, şarta bağlanmayan tedbirler getirilmesi gerekiyor.
Bunların yapılmaması halinde amaçlanan bölgesel bir merkez olması zor. Buradaki ihtilaflarda ayrı ve özel bir hukuk uygulanması, bunun tedbirinin alınması gerekiyor.”

AA

Etiketler:, ,

Bir yanıt yazın