TOKİ Binalarında Selçuklu Ve Osmanlı Mimarilerine Ağırlık Verilecek

Kategori: - - 13:47

Toki konutlarda indirim

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bundan sonra TOKİ’nin yaptığı binalarda mahalli, Selçuklu, Osmanlı ve klasik dünya mimarilerine ağırlık verileceğini söyledi. Bir dizi açılış için Denizli’ye gelen Bayraktar, kahvaltıda işadamlarıyla buluşarak sıkıntıları dinledi. Toplantıya AK Parti milletvekilleri Nihat Zeybekci, Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak, Vali Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan ve diğer protokol üyeleri katıldı. İş adamları ve oda temsilcilerinden problemlerini not alan Bayraktar, daha sonra cevaplar verdi.

‘AVRUPA KALKINIRKEN DÜNYAYI KİRLETTİ, ŞİMDİ ‘SEN KİRLETME’ DİYOR’

Bakan Bayraktar konuşmasında, Türkiye’nin çevre meselelerine dikkat ederek geliştiğini ancak bunu yaparken kalkınmayı da gözettiğini ifade etti: “Avrupa, dünyayı kirletti. 150 sene önce bütün Avrupa’daki nehirler çamur akarken şimdi kalkındıktan sonra Türkiye’ye, ‘Biz ne yaparsak, siz de aynısını yapacaksınız. Çevreyi kirletmeden sanayi yapacaksınız. Hiçbir şey yapmayacaksınız.’ diyor. Biz kabul ediyoruz ama Çin, Hindistan ve ABD ne yapıyor? Biz de kalkınmak için mücadele veriyoruz. Bütün bu kriterleri dikkate almak suretiyle birçok anlaşmalarda çekincelerimiz var. ‘Biz gelişiyoruz, kalkınıyoruz. Sizin ağır şartlarınızı uygulayamayız. Çin daha ucuza mal ederken biz pahalıya mal ediyoruz, onun için kusura bakmayın.’ dedik. Çevreye duyarlılığımıza aşırı derecede devam ederken ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için kendi şartlarımızı da ortaya koyuyoruz.” Mühendislik hizmeti almamış kaçak yapılardan, depreme dayanıksız yapılardan vatandaşın kurtarılması gerektiğini ifade eden Bayraktar, buna rızası olanlardan başlanacağını vurgulayarak, “İstemeyen insanlardan başlamayacağız. Biz yasamızın ruhunu, lafzını vatandaş odaklı yaptık. İsteyen vatandaşımız, ‘Benim evim risklidir.’ deyip kendisi dönüştürsün.” şeklinde konuştu.

YENİ YAPILARDA MAHALLİ MİMARİYE AĞIRLIK VERİLECEK

Türkiye’de enerjinin yüzde 40’ının binalarda kullanıldığı bilgisini veren Bakan Erdoğan Bayraktar, doğalgaz ithal edildiği için 25 milyar dolar ödendiğini, bunun da yarısının binalarda yeterli yalıtım olmamasından dolayı havaya uçtuğunu söyledi. Bayraktar, “Enerji bakımından yetersiz, mühendislik hizmeti almamış binalar salaş. Bu dönüşümle yaklaşık 8 ile 12 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlayacağız.” dedi. Şehir dönüşümünde, bitişik nizamda ve parkı olmayan binalar yapılmayacağını vurgulayan Bayraktar, “Yeni konseptte yöresel mimariye ağırlık verilen, ayrıca tarihten gelen Selçuklu, Osmanlı ve bugünkü klasik dünya mimarisine ağırlık verilen, konfor bahşeden, parkı bahçesi olan, çocuklar okuldan geldiği zaman odasına kapalı kalmayan, parklarında oynayabildiği, emeklilerin ve yaşlıların bahçelerinde dinlenebildiği, komşuluk ilişkileri artan bir yapıya ağırlık vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

‘ALMANYA’DA 3 BİN, TÜRKİYE’DE 200 BİN MÜTEAHHİT VAR’

Türkiye’de müteahhitlik kaydı olan 200 bin kişi varken 80 milyonluk Almanya’da bu sayının 2 bin 700 ile 3 bin olduğuna dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı, buna bazı kıstaslar getirileceğini açıkladı: “Biz bunları vermek zorundaydık. Bunlara belli kıstaslar getirmek suretiyle adım adım hem yapı denetim kuruluşları hem müteahhitlik kuruluşları hem inşaat ustalarını, meslek erbaplarını disipline ederek, bu işi yapamayanları ayıklamak için yoğun çalışma içerisindeyiz. Bu verdiğimiz, müteahhit kayıt sertifikasıdır, müteahhitlik belgesi değildir. Yurtdışına gittiği zaman, ‘Benim Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda kaydım var.’ diyenlere belge vermiyoruz.”

‘İHALE KANUNU BİR KERE DAHA DEĞİŞECEK’

İhale Kanunu’nun değişikliklerinden dolayı muhalefetin eleştirilerine uğradıklarını anlatan Bakan Erdoğan Bayraktar, “Muhalefet bizi çok sert eleştiriyor, ‘30 kere değiştirdiniz.’ diyorlar. Tabii ki değişecek, çünkü Türkiye değişiyor, gelişiyor. Günün şartlarına göre iş yaptıkça ortaya çıkar. Damdan düştükçe gerçek ortaya çıkar. İhale Kanunu, Türkiye’nin bedenine, şartlarına uygun değil. Şimdi çalışmamız var yine. ‘Ortalamayı getirelim,’ diyor arkadaşlar. Belki ortalama gelecek ama ben şiddetle karşıyım. Türkiye’nin kaynakları heba olacak ama kâr marjından daha düşük verenlerden ilave teminat istersek, kimse gelip düşük teklif vermez.”

‘DEPREM FAYININ ÜZERİNDE 6,5 MİLYON KONUT VAR’

Türkiye’de 20 milyon konutun 6,5 milyonunun deprem fayı üzerinde olduğunu vurgulayan Bakan Bayraktar, bunların 20 yıl içinde elden geçirileceğini söyledi. Şehir dönüşümü ve yeni bina ihtiyaçlarıyla ilgili dünyadan örnekler veren Bayraktar, şunları kaydetti: “Sosyalist ülkeler şanslı, devlet eksenli yürüdü. Meydanları, parkları düzgün. Ekonomisi 300 yıl önce başlayan ülkeler de düzgün, onlar da zenginleşti. Brezilya, dünyanın altıncı büyük ekonomisi fakat kentsel dönüşüm bakımından dibe vurdu, bizden yardım istiyor. Arkadaşlarımızı yollayacağız oraya. Meksika aynı şekilde, bizden çok daha kötü gettolaşmış bölgeler var, mafyanın ürediği bölgeler. Mısırlılar, mezarların üzerindeki gecekondularda yaşıyor. Pakistan ve Tayland da bizden çok daha kötü. Çin, kalkınma bakımından başa güreşiyor. Şu anda çok acil 15 milyon konut ihtiyacı var, yapamıyor. Hindistan daha beter. Bu, dünyanın gündeminde çok önemlimesele. Türkiye olarak hakikaten canımızı, yüreğimizi, başımızı, elimizi koyduk, heyecanlıyız, titiziz. Ülkede bir karşılık olursa bu işi başlayıp götüreceğiz inşallah.

Cihan Haber Ajansı
Etiketler:, , ,

Bir yanıt yazın