Atatürk Havalimanı’nın akıbeti ne olacak?

Kategori: - - 07:08

Atatürk Havalimanı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Hakan Çelik’in sunduğu Hafta Sonu programına konuk oldu. Bakan Arslan, İstanbul’a yapılan yeni havalimanı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Atatürk Havalimanı‘nın akıbeti konusuna da değinen Arslan, merak edilen soruları yanıtladı.

Yeni havalimanı neden şehir içerisinde yapılmadı? Raylı sistemlerde son durum ne? Atatürk Havalimanı’nın akıbeti ne olacak?

İşte Bakan Arslan’ın açıklamaları;

Birinci faz dediğimiz ilk iki pisti kapsayan yıllık 90 milyon yolcuya hizmet verecek etabı 2018’in ilk çeyreğinde hizmete sokmayı ön görüyoruz. Şu anda işler ön gördüğümüz gibi gidiyor. Şu anda 15-16 bin kişi burada çalışıyor. Önümüzdeki yıl bu sayı iki misline çıkacak. 24 saat çalışmalar devam ediyor.

Üçüncü havalimanı yeri belirlenirken, halim rüzgar yönü dikkata alınarak pist konumlandırmaları ona göre yapılmıştır. Atatürk Havalimanı’nda 3 tane pistimiz var ancak aynı anda üçüne de uçak inemiyor. Paralel pistleri de aynı anda kullanamıyoruz. Fakat yeni havalimanında 6 pist de aynı anda kullanılabilecek. Üçüncü Havalimanı için şu eleştiri gelebilir: Şehir merkezine biraz uzak. Keşke İstanbul içerisinde kalsaydı ancak, 6 pisti konumlandırabileceğiniz, 200 milyon yolcuya hizmet edecek bir havalimanı yapıyorsanız, böyle bir alan keşke İstanbul’un içerisinde olsa.

Havalimanının yerini belirlerken birçok alternatif çalıştık. Bunlardan biri Silivri’ydi. Silivri şu andaki havalimanından daha uzak merkeze. İstanbul doğu-batı aksında uzayan bir yoğunlaşma sağlıyor. Silivri’de bir havalimanı yapsaydık, Mahmutbey’deki yoğunluğun 3 mislini yaşayacaktık. Halbuki biz kuzeye taşıyarak doğu-batı aksındaki sıkışması kuzeydeki erişim yollarıyla rahatlattık. Bir de Silivri’de hiçbir şekilde 200 milyon yolcuya hitap edecek bir alanımız yok. Tüm bunları yaparken, İstanbul’un kuzeyindeki su havzalarını ve yeşil alanı da dikkate aldık. Şu anda havalimanı adeta köstebek yuvası gibi olan maden ocaklarının bulunduğu yerlerin doldurulmasıyla elde edilen bir alandadır. Eleştirenler topyekün faydayı ve ihtiyacı düşünerek eleştirsinler lütfen. Bir konuda haklı olabilirler: keşke şehrin içerisinde olsaydı. Ancak şehrin içerisinde böyle bir alan yok.

Gayrettepe ile havalimanı arasında yeni bir metro hattı yapıyoruz. 34 kilometrelik bir proje olacak. 2018’in başlarında açmayı planlıyoruz. Büyükşehir belediyesinden bakanlık olark biz devraldık. Şu anda YPK’da. YPK’dan çıkar çıkmaz ihalesini yapacağız. Ayrıca havalimanını Halkalı’ya bağlayan yeni bir hat daha yapacağız.

ATATÜRK HAVALİMANI’NIN AKIBETİ
Birçok açıklama ve yorum var. Bizim de birçok ön görümüz var. Kısmen küçük uçaklara hizmet verebilir mi? İstanbul’a değer katacak nasıl bir çalışma olabilir? Ancak şunu özellikle söyleyeyim, bir tek şey olmayacak, o da konut alanı. Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızla, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ile de konuşmamız, konut alanı olmayacak. Kesinlikle İstanbul’a değer katacak bir proje olacak.

Etiketler:, , ,

Bir yanıt yazın