3. havalimanında güvenlik açığı

Kategori: - - 10:31

3

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, yapımı oldukça tartışılan 3’üncü havalimanına ilişkin çok konuşulacak bir iddia ortaya attı.

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, bir basın toplantısında sunduğu raporda; 3. havalimanın pist kodunun ÇED raporunda deniz seviyesinden 105 metre olması planlanmasına rağmen, resmi olarak açıklanmasa da bu kotun 70 metreye düşürüldüğünün iddia edildiğini ileri sürdü. Harita Mühendisleri Odası’ndan Selin Bostan’a göre, bu kot düşürülmesinin sonucunda da uçakların iniş ve kalkışta otoyola düşme ihtimalinin bulunuyor.

Basın toplantısında tanıtılan raporda, doğal yaşam alanlarını ve önemli su havzalarını yok edecek proje, ekolojik, jeolojik kriterler, zemin özellikleri, kazı ve dolgu alanları, kent bilimi ve uçuş güvenliği açısından kabul edilebilir olmadığı belirtildi.istanbultokikonutlari.com

KOTUN DÜŞÜRÜLMESİ NE ANLAMA GELİYOR?

Basın toplantısında en çok dikkat çeken konulardan biri olan ‘kot düşürülmesi’ ise şu anlama geliyor: 105 kotta uçaklar yerden daha yüksek bir yerden havalanacakken, 70 metrelik kotta daha alçak bir yerden havalanacaklar. Bu durumda uçuş sırasında etraflarında herhangi bir engel olmaması gerekiyor. Oysa 3. havaalanının yapılmak istendiği yerin güneyinde Kuzey Marmara Otoyolu projesi var.

Bianet haber portalından Nilay Vardar’ın haberine göre, Harita Mühendisleri Odası’ndan Selin Bostan, uçakların 70 metrelik bir kottan uçuşu ve inişi sırasında Kuzey Marmara Otoyolu’na çakılacağını söyledi.

NEDEN KOT SEVİYESİ 105’TEN 70’E DÜŞÜRÜLDÜ?

Bianet’in ilgili haberinde yer verdiği bilgilere göre, Çukurlardan oluşan 3. havaalanı arazisinde 105 kot düzeyinin yakalanması için 2.5 milyar metreküp dolgu malzemesi gerekiyor. Bunun da Kanal İstanbul projesinden çıkacak hafriyattan karşılanması planlanıyordu. Ancak Kanal İstanbul gecikince kotu düşürerek dolgu malzemesinin miktarı azaltılmış oldu.

Yani 70 kot için ilk baştaki miktarın altıda biri kadar (420 milyon metreküp) dolgu malzemesi yetiyor. Bu da ihaleyi alan firmaların maliyetinin azalması anlamına geliyor.

UÇAK GÜNEY YERİNE KUZEYDEN UÇAMAZ MI?

Peki uçağın bu otoyola çarpmaması için uçuş eğimini yükselterek hızla yükselmesi mümkün değil mi? Bostan, Atatürk Havaalanında uçuş eğiminin 2, Sabiha Gökçen’de 8 olduğunu hatırlatarak bunun daha yükseğe çıkarılmasının uçuş kuralları çerçevesinde sağlıklı olmadığını söylüyor.

Uçağın güney yerine kuzeyden uçması mümkün değil mi? Bostan, bölgenin aşırı rüzgarlı olması nedeniyle buradan çok az sayıda uçağın kalkabileceğini söylüyor.

Etiketler:, , ,

Bir yanıt yazın